Saturday, 20 October 2012

Ingin Menentukan Jantina Anak?

Gender Selection Methods: An Overview
ANAK lelaki ke pompuan? Memang setiap kali pregnant KZ akan ditanya soalan itu. KZ pun memang tak suka surprise, bila kandungan dah 20 minggu, terus tanya Doc apa jantina anak.
     Teringat pada abang ipar KZ, anaknya 5 orang, semuanya hero. Teringinnya anak pompuan, tak usah cakap. Ketika pregnant anak ke 5, dia mati2 ingat baby girl, siap dah reka nama..menurutnya ada kelainan dari biasa ketika mengandung anak itu. Tapi ketentuan Allah tidak dapat diubah. 
     Begitu juga yg dah berderet anak pompuan...teringin pulak anak lelaki. Manusia memang tak pernah berpuas hati dengan apa yg diperolehi...kan?
     Tahu tak amalan ingin memperolehi anak yg diimpikan berlaku sejak zaman dulu lagi.
     Di zaman Greek lama, si suami akan bersama pasangan secara mengiring di sebelah kanan dgn harapan untuk mendapat anak lelaki.
     Ketika zaman pertengahan di Perancis, lelaki akan mengikat testikel kiri, juga untuk mendapat anak lelaki.
 Kedengaran kelakar kan? Tapi hingga sekarang, ibubapa masih cuba menentukan jantina anak yg bakal lahir, dan sudah tentulah caranya lebih berteknologi dan efektif.
     Hari ini kaedah moden sudah ada untuk ibubapa memilih jantina anak yg diingini. Tapi sedihnya, salah satu teknologi itu ialah menggugurkan anak! Kaedah ini membolehkan seibu mengetahui jantina anak pada peringkat yg sangat awal, melalui ujian amniocentesis (air ketuban). Jika jantina itu bukan seperti yg diharapkan, si ibu boleh memlih untuk menggugurkannya!
 Selalunya pemilihan gender dgn kaedah ini dilakukan di negara dimana adat dan agama mementingkan zuriat lelaki.

     Ada lagi kaedah yg boleh dipilih oleh ibubapa yg beria sangat untuk memilih gender anak. Namun semua kaedah itu tidak terlepas dari etika kehidupan .
     Pada pertengahan tahun 70-an.pakar genetik, Ronald Ericsson, menemukan kaedah yg juga dipanggil kaedah Ericsson. Kaedah ini memisahkan sperma yg menghasilkan jantina dan permanian berhadas dilakukan. Kaedah ini tidak mahal tetapi peratus kejayaannya rendah. Dari 10 kes, 3 menemui kegagalan dgn kaedah ini.
 Kaedah preimplantation genetic diagnosis (genetik ditentukan sebelum persenyawaan) digunakan sejak tahun1989. Kaedah ini melibatkan IVF. Pakar akan menganalis sel dari embrio untuk menentukan sex dan kemudian cuma embrio jantina yg dikehendaki di masukkan kedalam rahim si ibu. Kosnya hampir 20 000USD!! Tapi kejayaannya adalah 100%. Peluang untuk anak kembar adalah tinggi dengan kaedah ini.
     Kaedah yg paling terbaru dan hangat diperkatakan adalah variasi dari kaedah Ericsson dikenali sebagai Microsort.
Statistik menunjukkan 86% ibubapa yg menggunakan kaedah ini untuunakan kaedah ini utk mengandung juga menggunakan kaedah ini untuk menentukan jantina anak. Kosnya cuma 15 000 USD. Peratus kejayaan untuk mendapat anak perempuan ialah 90% manakala untuk mendapat anak lelaki cuma 74%.

Walau bagaimanapun kaedah Microsort belum diluluskan oleh FDA (Food and Drug Administration).
     Untuk pengetahuan anda, cuma di US, pemilihan jantina anak dibenarkan mana kala banyak negara lain menjadikannya perkara yg dikawal ketat.

To find out what it takes to conceive a baby boy, go to How to conceive a boy - http://how-to-conceive-a-boy.blogspot.com - blog

Petika artikel di bawah KZ ambil dari bloghttp://hafizfirdaus.com/content/view/431/103/

Saya memiliki seoranganak lelaki yang baru berusia setahun dan bagi anak seterusnya, saya inginkanyang perempuan. Saya bercadang membuat suntikan memilih jantina, adakah iadibolehkan dalam Islam? Yanti, Kuala Lumpur.
Jawapan:
Terdapattiga perkara yang perlu diperjelaskan dalam soalan di atas:
Pertama: Dari sudut hukum.Para ilmuan Islam berbeza pendapat dengan ada yang membolehkannya (mubah), adayang melarangnya (haram) dan ada yang menangguhkan buat masa ini (tawaqquf).  Masing-masing memiliki dalil dan hujahyang agak banyak lagi terperinci untuk saya senaraikan di sini. Apabila paraulama’ berbeza pendapat dengan setiap mereka memiliki dalil dan hujah, kitasebagai orang awam dibolehkan mengikuti salah satu dari pendapat mereka itu.
Pentinguntuk ditekankan bahawa para ilmuan yang membolehkan proses ini mensyaratkan iahanya melibatkan sesama pasangan suami isteri yang sah. Sebagai contoh, jikasuami tidak mampu mengeluarkan sperma yang memiliki DNA lelaki, maka diharamkanuntuk mengambil sperma DNA lelaki daripada orang lain.
Kedua: Dari sudut keutamaan.  Adalah lebih utama untuktidak melakukan apa-apa proses pemilihan jantina bayi. Apa yang Allah kurniakantentu baik dan bermanfaat sekalipun ia pada zahirnya tidak selari dengankehendak kita. Ingatlah kepada firman Allah berikut ini: Bolehjadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu dan boleh jadi kamusuka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu dan (ingatlah), Allah jualahYang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.”[al-Baqarah 2:216]
Ketiga: Dari sudut kesan sampingan. Jika dikaji artikel-artikel ilmiah dalam persoalan ini, akan ditemuibahawa proses pemilihan jantina bayi tidak terlepas dari kesan-kesan sampinganke atas bayi. Ada yang bersifat kecacatan genetik dan ada yang bersifatperangai di antara dua jantina (khunsa). Tidak dilupai juga kos yang tinggiuntuk melalui proses ini.

Salam semanis coklat,
  

Friday, 19 October 2012

Maaf..saya lupa nama kamu.
PERNAHKAH teman2 bertemu seseorang di sesuatu majlis atau di tepi jalan yg tiba2 bersalam dgn kita dan bertanya "Kenal saya lagi?"
KIta memang mengenali si polan, masalahnya kita tak ingat nama dia, walhal baru bulan lepas kita berkenalan dgnnya.
Situasi itu memang agak memalukan, lebih2 lagi orang itu siap menyebut nama penuh kita, siap sebut nama bapak kita lagi!
Kalau org tu kenalan biasa, tak pe lah lagi tapi kalau pelanggan kita..bakal adik ipar kita..bini boss suami kita..mau berpeluh kita cuba korek balik kotak memori di otak!!
     Hari ni KZ akan kongsikan teknik mengingati nama orang atau mengingati apa sahaja perkara. Teknik ni KZ korek dari satu artikel oleh Terry Small seoran pakar otak dari Kanada.


Sekarang pejam mata anda..bayangkan seekor kucing..comel kucing tu..anda tak kan nampak perkataan kucing kan..tapi cuma seekor kucing. Otak kita berfikir dalam gambaran bukan perkataan. Rasanya kita tak pernah jumpa seseorang dan berkata "Saya kenal nama awak tapi lupa muka awak?" Sebab mengapa kita lupa pada nama ialah kerana kita cuma fokus pada perkataan bukan pada gambar.

Inilah teknik mengingati nama atau apa sahaja 10 kali lebih baik dari apa yg anda pernah cuba!
1. Ambil perhatian. Anda tak kan dapat mengingati kalau tidak ambil perhatian.Katakan pada diri sendiri "Aku mesri ingat nama orang ni!"
2. Menyebut nama itu berulang kali. Ini akan mengaktifkan aliran saraf pendengaran ke otak. Tidak cukup menyebutnya di dalam hati, anda perlu mendengarnya. Caranya, menegur org itu semula "Apa khabar Tom, nama saya Nor"
3. Catat nama org tersebut. Perbuatan ini akan menambah 50% ingatan anda (walaupun anda tidak melihatnya semula). Ini akan mengaktifkan saraf penglihatan ke otak. Jika anda tidak boleh mencatitnya ketika itu, bayangkan di dalam kepala, anda mengecat nama itu di dinding dengan besar!
4. Gambarkan ia! Perbuatan ini memang berbaloi kerana memori dicipta untuk bersaling kait antara satu sama lain.
contohnya - Gambarkan  seseorang yg baru anda kenali sedang melakukan sesuatu, menyanyi misalnya,bersama seseorang yg anda kenal dan mereka mempunyai nama yg sama atau hampir sama. Bila anda menemui orang tersebut semula, gambaran itu akan mengingatkan anda nama individu itu. 
     Nama kita yg disebut orang lain merupakan perkataan yg sangat indah didengar walau apa jua bahasa yg dituturkan orang itu! Cubalah, teknik ini sangat bagus untuk otak anda.
.
Terry Small is a brain expert who resides in Canada and believes that “anyone can learn how to learn easier, better, faster, and that learning to learn is the most important skill a person can acquire”. To interact with Terry, email mystarjob@leaderonomics.com or terry@terrysmall.com

Salam semanis coklat,

Wednesday, 17 October 2012

Ministry: Teen pregnancy prevention module in Year 6, Form 3 curriculum - Nation | The Star Online

Ministry: Teen pregnancy prevention module in Year 6, Form 3 curriculum - Nation | The Star Online

Rakyat Malaysia Biadap?

TAHUKAH anda rakyat Malaysia berada di tangga 33 dari 35 negara dilabel sebagai biadap dan mementingkan diri sendiri oleh Reader's Digest 6 tahun lalu!
     Polis merekodkan lebih 20% dari 1.3 juta kemalangan dlm setahun disebabkan pemanduan yg agresif tetapi sikap mementingkan diri dan pemanduan melulu merupakan perkara yg paling banyak di utarakan dalam FB The Star Online's survey. Menurut seorang pensyarah akademik, Joshua Johnson, contoh paling biasa sikap pemandu Malaysia yg buruk ialah tidak menggunakan lampu signal ketika menukar arah.


kita juga dikatakann tidak mengendahkan tanda larangan merokok,makan dan membuang sampah merata-rata,berebut memasuki lif,keretapi dan bus sebelum penumpang lain keluar dari tempat tersebut. Kevin Mcintyre, seorang expatriate dari Scotland bercerita, dia pernah terlepas perhentian yg sepatutnya kerana orang ramai meluru ke dalam komuter ketika dia cuba keluar! Ada juga yg langsung tidak prihatin kepada wanita mengandung, oku dan orang tua.

Etika tandas yg buruk, bercakap dgn kuat di Hp ketika menonton wayang, lambat ketika sessi temuduga, tidak mengucapkan terima kasih dan meninggalkan trolley di tempat letak kereta juga merupakan perangai buruk rakyat Malaysia.


Lawrence Cheah, presiden Penang Senior Citizens Ass. berkata,belia Malaysia tidak sesopan belia di Singapura. Menurut beliau di sana, orang mudanya dengan mudah memberikan tempat duduk kepada yg lebih memerlukan. Katanya lagi,kita setakat mempunyai kelayakan akademik yg tinggi tetapi tidak pada sikap keperihatinan.
        
Artikel di atas di petik dari thestar.online.

Rasa tak percaya kita digambarkan sebegitu buruk(tempat 33 dari 35!), tapi itulah kenyataannya. Lihat saja kempen2 yg ditayangkan di media2 masa..kita perlu diberitahu etika di tandas? Etika di dlm pengangkutan awam? Etika di jalan raya? Senyum? Ucapkan terima kasih? Bila memikirkan kempen2 sebegini, rasa kita ni macam kurang bertamadun pulak! Benarkah?????

Salam semanis coklat, 

Sunday, 14 October 2012

Mari Menjamu Selera...Anda Sanggup?
Salam semanis coklat,
 

Bloggeria! Jom Kita Join!Post

About

TUJUAN BLOGGERIA! DIWUJUDKAN IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL PARA BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA. MARILAH KITA BERKONGSI MAKLUMAT DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA DI SAMPING MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.

TERIMA KASIH
                                                 

Tadi singgah di blog si cantik manis Aimi Sahirah, dia buat n3 pasal bloggeria ni. So jom le kita join..tak kena apa-apa bayaran pun, cuma macam biasa, follow tapak ni dan buat n3. klik sini.

Salam semanis coklat,