Saturday, 3 November 2012

Seorang Perempuan, Isteri dan Ibu..

TERSEREMPAK dengan seorang wanita di kedai roti canai pagi tadi. Imej wanita itu masih menghantui KZ hingga petang ini.
     Siapa dia?
     Siapa ibu bapanya?
     Siapa suaminya?
     Di mana rumahnya?
     Adakah dia bekerja atau berstatus suri rumah sepenuh   
     masa?
     Di mana agaknya dia pernah bersekolah?
Memang banyak sebenarnya persoalan yg bermain di fikiran KZ. 
     Ketika KZ sampai di situ dan memesan roti canai untuk dibungkus, wanita itu bersama seorang budak lelaki dalam lingkungan 4 tahun sudah mahu beredar. Wajahnya tidak berapa mesra. Ketika KZ memandangnya, dia buat bodoh jer atau dia memang tidak perasan kerlingan (manja) KZ. Selama hampir 2 tahun berpindah ke sini, rasanya ini kali pertama KZ nampak perempuan ini. Masih muda..mungkin 5 tahun lebih muda dari KZ.
     Apa istimewanya perempuan itu maka sampai sekarang KZ teringat-ringat imejnya? Sebenarnya, bila pertama kali KZ terpandang dia, KZ tertanya-tanya siapa suaminya? KZ mengandaikan dia sudah bersuami kerana dia bersama seorang budak lelaki. Sang suami?..tidak kelihatan.
      ASTAQFIRULLAH.....itulah yg mampu terdetik di hati KZ ketika memandangnya. Perempuan itu elok bertudung..t-shirt lengan pendek.......tetapi yg paling membuat mata KZ membulat....bahagian bawah...dia berseluar ketat, melekat didagingnya yg montok! Yang paling membuat KZ tidak tahan ianya juga jarang dan KZ boleh lihat warna seluar dalamnya (cuba teka warnanya?..awwww) kerana kepanjangan baju t nya tidak mampu menutup bahagian bon*** dengan jayanya.
    Namun KZ agak bersyukur kerana ketika itu pelanggan kaum Adam tidak ramai..selalunya di awal pagi ramai pekerja UEM (kontraktor jambatan kedua PP) minum di situ. Jika tidak tentu ramai yg dapat menjamu mata...adusssss.
     KZ tetap menuduh suaminya yg bertanggung jawab, tidak menegur cara pemakaian si isteri! Walaupun mungkin pagi itu si suami tidak tahu si isteri keluar dengan pakaian sebegitu, KZ rasa seluar ketat melekat itu bukan kali pertama dipakainya (?) atau mungkin  ketika membelinya si suami mengizinkannya. Atau mungkin ada yg menegurnya tapi dia jawab...eleh...kubuq lain2 lah...Atau memang tidak ada yg berani menegur bahawa kenipisan seluar itu mampu menonjolkan apa yg sepatutnya adalah rahsia. Atau sememangnya dia tidak tahu, dia tidak sepatutnya keluar rumah dengan pakaian itu. Atau...atau..atau..ahhhhh..kenapa pulak KZ yg tension!!!..kerana..adakah KZ sama berdosa kerana tidak menegurnya...huh..gila..nak teguq orang tak kenai pepagi hari..mau ada yg tak sempat makan roti canai sebab dah dapat makan pelempang!!!!

Salam semanis coklat,

Friday, 2 November 2012

6 Kelebihan Hari Jumaat

Semoga Jumaat Ini Menjadikan Kita Seorang Hamba Allah Yang Lebih Bertaqwa, Lebih Menyantuni, Lebih Berjaya Dan Lebih Cemerlang…DUNIA & AKHIRAT!
1. Berlakunya Hari Qiamat.
Dalam suatu hadis riwayat Muslim, RasuluLlah SAW ada menyebut bahawa:
“Pada hari Jumaat juga qiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.”
Dalam hadis lain, RasuluLlah SAW bersabda yang bermaksud :
“Hari Yang Dijanjikan ialah Hari Qiamat. Hari Yang Disaksikan ialah Hari Arafah, dan Hari Yang Menyaksikan ialah Hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.”
2. Nabi Adam Diciptakan Dan Baginda Juga Disingkirkan Dari Syurga.
Hari ini nabi Adam a.s diciptakan, dan hari ini jugalah beliau diturunkan daripada syurga. Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah SAW bersabda, maksudnya:
“Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.”
3. Penghulu Segala Hari.
Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana Islam meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain. Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).” Terdapat banyak kebaikan dan kelebihan pada hari ini termasuklah Solat Jum’aat.

4. Selamat Dari Fitnah Kubur Bagi Yang Mati Pada Hari Jumaat.
Menurut Rasulullah SAW:
“Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah daripada fitnah kubur.”
5. Kebaikan Dengan Memotong Kuku.
Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.”
6. Makbulnya Doa Di Antara Dua Khutbah.
“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Tirmizi).
Berdasarkan hadith Rasulullah SAW daripada Abu Hurairah yang bermaksud:
“Pada hari Jumaat ada satu saat yang bertepatan dengan orang Islam ketika dia sedang sembahyang, di mana tatkala ia berdoa maka doanya itu akan dimakbulkan.”
Dan RasuluLlah SAW menunjukkan isyarat tangannya yang membawa maksud sedikit sahaja waktu itu.
Abi Burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa RasuluLlah SAW pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan. Hadith Rasulullah SAW daripada Jabar r.a pula mengatakan ianya adalah pada hari Juma’at, akhir waktu Asar. (Riwayat Abu Daud, An Nasa’iy dan Al Haakim)
Sabda Rasulullah SAW lagi :
“Solat lima waktu (sehari semalam) dan jumaat hingga jumaat merupakan penebus-penebus dosa (ketika itu) selama tidak dikerjakan dosa-dosa besar” (Riwayat Muslim)
sumber - myibrah.com

Salam semanis coklat,
 

Thursday, 1 November 2012

Sekadar Luahan Perasaan

KETIKA dia memulakan hidup baru di situ, KZ tahu dia datang dengan rela tapi dalam paksa (boleh ke?). Keluar dari tempat yg selesa ke tempat yg agak sesak dan merimaskan, KZ boleh faham perasaan perempuan itu.
     Rungutan2 sering keluar dari mulutnya, malah anak2nya juga di tanam rasa tidak suka pada keadaan baru itu. Memang tidak setuju dengan kelakuannya. Tidak bolehkah dia menyimpan perasaan itu demi menjaga hati seseorang? Mujurlah 'seseorang' itu tidak pernah mendengar rungutan2 yg keluar dari mulut dia. KZ hanya menggeleng kepala, tidak tahu bagaimana mahu menasihati dia supaya menerima keadaan baru itu dengan hati yg terbuka.
     Kemudiannya..satu peristiwa berlaku. Keadaan menjadi semakin bercelaru bagi dia. Kuatkan semangat..nasihat KZ. KZ faham..situasi itu memang sangat meletihkan dan membebankan. KZ harap dia mampu mengenepikan kepentingan diri sendiri demi 'seseorang' itu, lebih2 ladi 'seseorang' itu bukan orang lain kepada teman sekatilnya.
     KZ merasa simpati...dia tidak dapat menerima kenyataan dengan hati yg benar2 ikhlas..bukan menuduh melulu, tetapi melihat kelakuannya dan tutur katanya..itulah kesimpulannya, entahlah kalau KZ tersilap tafsir!
    Sebenarnya satu ketika, dia pernah mengeluarkan satu kenyataan yg menyinggung perasaan KZ. Rahsia itu KZ simpan sampai hari ini kerana kalau KZ menyampaikannya pada yg lain.....dia memang akan dipulaukan. Cuma..bila KZ kenangkan balik kata2 itu...ada satu frasa yg dapat dikaitkan dengan keadaan dia hari ini...padan muka dia! Tapi KZ masih ingat kata2...jika kita menutup aib orang, Allah juga akan menutup aib kita suatu hari nanti.
    Sekarang, jika ada pertemuan sesama 'kami' ada saja cerita tidak baik tentang dia (dah jadi sessi mengumpat pulak!..adoiii). Selalunya KZ hanya mendengar (masih dapat dosa)..kerana KZ sendiri tidak berada di sana, hanya mendengar cerita...tapi bila mengingati 'incident' itu..KZ percaya hukum karma telah berlaku.
     Mungkin ada yg pening membaca n3 KZ kali ini. Apa cerita sebenarnya? Maaflah..tidak dapat bercerita dengan lebih terbuka. N3 ini ditulis sekadar meluahkan perasaan yg terbuku di hati.

Salam semanis coklat,
     

Wednesday, 31 October 2012

Dia Wanita Yang Istimewa

ROHA..itulah panggilan manja untuk anak gadis berumur 39 tahun ini. Anak gadis? Ya, dia masih bergelar anak gadis pada usia ini. Andartu..andalusia..dia tidak pernah ambil kisah tentang gelaran itu
     Terus-terang, KZ sendiri lupa apa nama sebenar Roha..Rohana kut. Dia jiran KZ di Teluk Intan. Kami dikira teman sepermainanlah..muda 3 tahun dari KZ.
     Roha anak bongsu dari 4 beradik. Abang sulungnya meninggal berbelas tahun lalu. Arwah meninggalkan seorang anak perempuan yg di pelihara Roha hingga kini. Isteri beliau telah pulang ke Indon selepas beliau meninggal dunia. 
     Kakak kedua Roha juga telah dijemput Ilahi pada usia yg muda. Arwah Salina tua setahun dari KZ. Ramai yg menyangka arwah seorang pengantin baru kerana ketika kemalangan itu, jari tangan dan kakinya merah dengan inai. Arwah pergi ketika masih anak dara.
     Kakak ketiga Roha seorang OKU. Dia mengalami down syndrome. Bapa Roha juga sudah lama pergi. Sekarang Roha tinggal bersama ibu, kakak down syndromenya dan anak abangnya di Kuala Lumpur.
     Pernah bertanya..kenapa Roha tak kahwin? Roha bukan tidak cantik..Roha memilih sangat kut? Roha hanya tersenyum...diam..cuba memikirkan agaknya bagaimana mahu bercerita.
Inilah cerita Roha
                           .
                           .
                           .
Tipulah kalau saya kata saya tidak teringin berumah tangga.
Rasanya semua perempuan normal mengimpikan seorang suami dan anak2 sebagai penyeri hidup.
     Tetapi ada tak lelaki yang sanggup menerima saya, sekaligus ibu saya yg tua dan berpenyakit jantung, kakak saya yg down syndrome dan anak saudara saya yg masih kecil 200%!
     Bukan saya tidak percaya qada' dan qadar Tuhan, tetapi memperjudikan masa depan mereka semata-mata tidak mahu bergelar andartu sesuatu yg saya tidak boleh hadapi.
     Mungkin ketika bercinta, lelaki itu boleh berjanji macam2 tetapi bagaimana ketika saya terpaksa merawat ibu yg semakin uzur, terpaksa memerhatikan kakak saya yg tidak pandai menguruskan diri sendiri dan terpaksa menjaga kebajikan anak yatim yg telah diamanahkan kepada saya. Mampukah lelaki itu mengenepikan keperluan dan haknya sebagai suami ketika saya mengerah seluruh hidup dan jiwa raga saya kepada mereka bertiga? Mampukah dia?
     Sebenarnya soal jodoh telah saya kurung jauh2 dlm episod hidup saya. Kalau suatu hari nanti ia terlepas, itu kerana ia telah tertulis sejak azali. Saya yg akan membuka kurungan itu...tidak!

Ketika Roha bercerita, jenuh juga KZ menyeka airmata. MasyaAllah...Bagi KZ dia wanita yg sangat hebat. Mampukah kita berada di dalam kasutnya? Kalau ditanya pada KZ.........entahlah...

Salam semanis coklat,
 

Tuesday, 30 October 2012

Terimalah Takdir Itu Dengan Redha...

HARI Raya kedua, kami sekeluarga ke rumah ibu en suami di Kg Dato Ahmad Said Tambahan 2 di Ipoh. Menyambut kedatangan kami Kak Ani sekelurga dari Negeri Sembilan Kak Ani anak ke tiga ibu mertuaku dan berkahwin dengan orang Negeri.
     Kak Ani dikurniakan 7 orang anak dan Alhamdulillah, anak2nya 'menjadi'. Anak sulungnya masih solo. KZ rasa dia ingin membantu keluarganya dahulu dan memikirkan soal jodoh kemudian nanti, maklumlah mereka bukan orang senang. Tak pe lah Kak Long, jodoh itu ketentuan Allah kan!
     Anak ke dua Kak Ani hanya mampu berbaring. Sedih melihat keadaannya. Sel kanser telah meragut segala-galanya dari dia. Hospital adalah rumah keduanya. Ketika teman2 seusianya riang menikmati hidup muda dan remaja, dia bergelut dengan kemoterapi dan segala macam ubat.
     Firdaus di diagnosis mengalami kanser paru2 pada tahun lepas. Pada mulanya dia mengalami batuk yg berpanjangan.Klinik dan hospital merawatnya sebagai batuk biasa dan ini berpanjangan bertahun lamanya. Pada awal tahun lepas dia mengalami batuk berdarah, barulah pihak hospital menjalankan siasatan yg lebih terperinci. Keputusannya dia disahkan mengalami kanser paru2 tahap 4.
     Sejak itu bermulah episod baru dalam keluarga Kak Ani.Berulang alik dari Bahau ke Hospital Kuala Lumpur, menjadi rutin kehidupan Firdaus dan Kak Ani yg begitu setia menjaga anak bujangnya.
     Sebenarnya Firdaus telah selesai menjalani satu sessi kemo dan kesihatannya agak memberangsangkan selepas
 itu. Namun bila darahnya di uji pada bulan Ramadhan lepas, didapati sel kanser di dalam tubuhnya menular semula. Satu lagi sessi kemo harus dia tempohi. Kesihatannya juga semakin merosot. KZ kira, Kak ani dan keluarga sudah pasrah dengan apa juga ketentuan Allah kelak.
    Semoga Kak Ani dan keluarga redha dengan takdir 
Allah. Pasti banyak hikmah disebalik dugaan yg Dia berikan.

Salam semanis coklat,

Sayang! Inilah Jawapannya.

AKU masih ingat, satu soalan yg kerap diajukan oleh ibu sewaktu aku remaja.Ketika itu ibu mengajak aku bermain teka-teki. Ibu pinta aku menjawab hanya satu soalan.
     "Sayang, cuba teka apakah bahagian tubuh badan kita yg paling penting?"Itulah soalan ibu.
Bunyinya mudah, tetapi pening juga kepala aku memikirkan jawapannya.
"Telingan ibu!" Itu jawapan pertama yg aku berikan. Aku merakan pendengaran adalah  satu perkara yg pentng dlm hidup manusia. Oleh itu aku memilih telingansebagai jawapannya.
     Tapi kata ibu, jawapan itu salah.
"Masih ramai manusia yg pekak boleh meneruskan kehidupan seperti biasa" kata ibu terus memberikan aku ruang waktu untuk mencari jawapan.
     Pada waktu yg lain pula, aku memilih mata sebagai jawapan persoalan itu.
"Sebab penglihatan amat penting manusia. Sudah tentu mata jawapannya" kataku.
     Tapi ibu hanya tersenyum dan menggeleng kepala. Kata ibu "Masih salah. Ramai orang yg buta masih meneruskan kelangsungan hidup mereka"
     Dari bulan kebulan aku masih terus cuba memberi jawapannya. Hidung, mulut, kaki, tangan, kepala sudah aku beri sebagai jawapan. Tetapi semua masih salah.
     Akhirnya persolan itu tergantung tanpa aku mampu merungkaikan jawapannya. Sehinggalah pada satu hari, keluarga kami dikejutkan dengan pemergian datuk ke Rahmatullah.
     Kami bersedih dengan menangis. Malah, ayah seorang yg aku kenali sebagai lelaki yg kental turut mengalirkan airmata.
     Selesai pengebumian. Ibu datang kepadaku lantas berkata,"Sayang, apakah ketika ini kamu sudah mendapat jawapan , apakah bahagian tubuh yg paling penting pada diri kita?"
Aku geleng kepala. Sungguh, aku sudah tidak mampu untuk memikirkan jawapannya. Malah aku hairan mengapa ibu bertanyakan soalan itu lagi disaat kami sedang dilanda kesedihan atas pemergian datuk.
     "Jawapannya ada dalam situasi sekarang" jelas ibu. Aku terpinga-pinga. Masih gagal mentafsir jawapan yg dimaksudkan ibu.
     "Sayang, biarlah ibu beritahu. Bahagian tubuh yg paling penting adalah bahumu!"
Bahu? Aku kehairanan, masih tidak faham mengapa bahu merupakan jawapan yg selama ini aku cari-cari.
     "Sayang, bahu mampu menahan kepala orang2 yg kamu sayang tatkala mereka sedang menangis atau bersedih" jelas ibu.
     Sambil menangis ibu meletakkan kepalanya kebahuku. Kata ibu, dalam hidup ini kita perlukan bahu untuk dijadika sandaran ketika menangis.
     Dan bahu itu hanya diperolehi apabila hidup kita dilimpahi kasih sayang tidak kira dari keluarga atau teman2 yg bersimpati.
     "Pastikan kamu memberi kasih sayang untuk orang sekeliling agar kamu sentiasa mempunyai bahu disaat-saat kamu menangis dan memerlukan sokongan" pesan ibu.
     Akhirnya barulah aku faham amanat yg cuba disampakan oleh ibu. Bahu amat penting untuk dijadikan sandaran atau sokongan tatkala dilanda kesedihan.

sumber: Mastika

Salam semanis coklat,
 

Monday, 29 October 2012

Cerita Raya Qurban

SUDAH beberapa hari KZ tidak bersiaran. Rindu sungguh rasanya pada celoteh dan cerita teman2 sume. KZ balik kampung, merayakan sambutan Hari Raya Qurban, memang tak berkesempatan nak membuka cik lappy ni.
     KZ sampai di Batu Kawan malam tadi, dalam pukul 10.00. Nasib baik hi-way menuju utara tidak sesak macam yg menghala ke selatan. KZ tengok hi-way ke selatan, traffik hampir tak bergerak, memang jem giler!!
      Hari raya pertama KZ ada di kampung KZ, di Tk Intan, Perak. Ada sesiapa berasal dari sana? Cuma 2 org adik lelaki KZ saja yg beraya di sebelah kampung isteri (Kelantan dan Johor), yg  5 adik KZ semua beraya di Perak.
     Paling happy raya ni, adik bongsu KZ lah..huiii..abah belikan dia VIVA! Brand new tau bukan 2nd hand. Sebenarnya agak lama juga abah tempah kereta tu tapi disebabkan umur abah yg dah banyakkk, ada sedikit masalah. 'Kedai' kereta tu macam tak caya pulak abah mampu, tapi bila bank tengok akaun abah..segala2nya beres! Oh ya..adik KZ tu masih belajar di UKM. Cakap dengan dia, KZ dulu, basikal pun abah tak belikan! Tapi yg kelakarnya, abah tak bagi dia bawa balik Viva tu, sampai dia percaya si bongsu tu boleh drive dengan baik..hahaha.
     Semalam juga KZ meraikan hari bahagia seorang kenalan di Ipoh. Allah menemukan dia dengan jodohnya pada usia yg sangat lewat. Teman2 seusianya sudah ada yg menimang cucu, tapi dia baru merasa memakai baju pengantin! Itulah namanya ketentuan Allah. Semoga dia menikmati kebahagiaan berumahtangga, apatah lagi suaminya seorang yg agak warak.
   Nampaknya hari ini KZ akan sibuk jadi tukang dobi..di kampung tak sempat nak membasuh pakaian..sibuk melapah lembu (duduk kat tepi org melapah jer!)..sibuk masak daging kurban (adik2 memang suka air tangan KZ, memang tak berbaki daging masak kicap tu!) dan sibuk makan daging (tak berani nak naik atas penimbang!).

Salam semanis coklat,