Monday, 10 September 2012

Anak Oh Anak

Apa khabar semua? Agak lama juga Kak Zan tak menjenguk blog KZ ni...buakan merajuk..entah mengapa hilang mood pulak nak menulis. But I'am BACK! Tak payahlah KZ menulis apa yg berlaku raya yg lepas..sama je dgn cerita geng semua.I had so much fun berkumpul dgn adik-adikyg seramai 6 orang tu.
     Entry KZ kali ni berkisar tentang anak2. Mungkin kerana KZ sendiri ada 5 orng anak yg sedang membesar, isu tentang mereka selalu menarik perhatian KZ.
     KZ ada seorag adik yg bertugas sebagai pendidik di sebuah sekolah rendah di utara tanah air. Semalam  adik KZ menulis di dinding fb beliau tentang seorang anak muridnya atau lebih tepat, bekas anak muridnya.
     Perasaan adik KZ sangat tersentuh, sedih, kasihan..dia sendiri sukar menafsir apa yg terbuku di hatinya bila mengetahui pekerja kantin yg sedang mengelap makanan yg dia tertumpah di atas lantai adalah bekas anak muridnya. Pada awalnya di menyangka sipolan adalah abang kpd murid tersebut dan dia memang terkejut bila mengetahui hakikat sebenar.
     Dia sangat2 meminta supaya ibu bapa tidak membiarkan anak2 meninggalkan bangku sekolah sebelum waktunya. dia khuatir anak tersebut akan  terlibat dalam gejala 2yg tidak sihat spt ketagihan dadah, mencuri, merempit...
     Persoalan yg adik KZ tinggalkan...adakah dia sudah gagal dlm menjalankan tanggungjawabnya sebagai pendidik?
     Sedih juga KZ membaca keluh kesahnya. Anak -anak adalah permata bangsa dan negara. Bagi KZ, meletakkan segala2nya dibahu guru adalah tidak patut. Bahkan agama Islam sendiri mengatakan  anak2 itu bagai kain putih dan IBUBAPAlah yg mencorakkan mereka.  Corakkanlah mereka sebaik mungkin. Islam mempunyai panduan yg lengkap tentangnya tetapi ramai yg tidak mengendahkannya.
     Janganlah kesibukan bekerja menjadi alasan untuk tidak memantau anak2 kita. Allah memberi kita 24 jam sehari, uruskan masa kita dgn bijak.
     KZ bukanlah mengatakan yg KZ adaalah ibu yg sangat bagus mendidik anak2. KZ juga kadang2 merasa hilang arah tuju ketika mengendalikan perangai anak2 sekarang. KZ sudah punya 5 orang anak , tetapi masih mencari-cari formula terbaik untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pencorak mereka.
     Tentu ada yg pernah mendengar/ membaca kata2 ini..kita tidak mungkin dapat menyediakan masa depan untuk anak2, apa yg boleh kita lakukan ialah menyediakan mereka untuk masa depan Allahualam.
     Salam semanis coklat dari Kak Zan.

    

No comments :